Yami Gautam aktorka Bollywood

Yami Gautam to indyjska aktorka, która urodziła się w Bilaspurze w 1988 roku. Jej filmowym debiutem filmowym był Ullasa Utsaha w 2010 roku. Film co prawda słabo wypadł pod względem pieniędzy, jednak za rolę w nim otrzymała sporo pozytywnych ocen.
Natomiast bollywoodzkim debiutem był film Vicky Donor (2012 rok), dzięki któremu zyskała popularność oraz została nominowana do wielu nagród. Zagrała tam u boku znanego aktora Ayushmanna Khurrany.
Yami Gautam studiowała na Panjab University.
Jej rodzice to Mukesh Gautam i Anjali Gautam.
Yami ma młodszą siostrę – Surilie Gautam.
W wieku 20 lat przeprowadziła się do Mumbaju by zacząć swoją przygodę z filmami. Swój telewizyjny debiu miała w Chand Ke Paar Chalo.

modelka, Yami Gautam

Filmografia aktorki Yami Gautam

2009 Ullasa Utsaha jako Mahalakshmi
2011 Ek Noor jako Rabiha
2011 Nuvvila jako Archana
2012 Vicky Donor jako Ashima Roy
2012 Hero jako Gauri Menon
2013 Gouravam jako Yazhini oraz Yamini
2013 Yuddham jako Madhumita
2014 Total Siyapaa jako Asha
2014 Action Jackson jako Anusha
2015 Badlapur jako Misha Verma
2015 Courier Boy Kalyan jako Kavya
2016 Sanam Re jako Shruti
2016 Junooniyat jako Suhani Kapoor
2016 Tamilselvanum Thaniyar Anjalum jako Kavya
2017 Kaabil jako Supriya Bhatnagar
2017 Sarkar 3 jako Annu Karkare oraz Marathi
2018 Batti Gul Meter Chalu jako adwokat Gulnaar Rizvi
2019 Uri: The Surgical Strike jako Pallavi Sharma/Jasmine Almeida

Yami jest zdobywczynią wielu nagród. Oto niektóre z nich:
5th Boroplus Gold Awards dla wschodzącej gwiazdy telewizyjnej – 2012
Zee Cine Awards – najlepszy debiut żeński – 2013
IIFA Awards – żeński debiut roku – 2013

Ocena
[Suma: 0 Średnia ocena: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *