Aktorka Penelope Cruz

Penelope Cruz to aktorka urodzona w Madrycie. Jej filmografia jest imponująca. Jedną z jej nowszych i lepszych ról jest Ghotika, film w którym zagrała Chloe Savę.

Data urodzenia Penelope Cruz: 28 kwiecień 1974 rok,

Miejsce urodzenia: Madryt, Hiszpania

Wzrost: 1.66 m

Waga: 48kg

Alternatywne imiona i nazwiska: Penelope Cruz / Penelope Cruz Sanchez / Penelope Cruz Sánchez / Penélope Cruz Sánchez

Znana również jako Madonna of Madrid Pe

Od 2000 roku jest wegetarianką.

Była nominowana do Oscara i zdobyła 18 innych nagrod.

Przed rozpoczęciem kariery aktorksiej byla tancerką.

Zdobyła Złotą Palmę w Cannes za rolę w filmie Almodóvara – Volver.

Filmografia Penelope Cruz:
2018 Everybody Knows jako Laura
2018 American Crime Story (serial telewizyjny) jako Donatella Versace
2017 Murder on the Orient Express jako Pilar Estravados
2017 Loving Pablo jako Virginia Vallejo
2017 ¿Qué fue de Jorge Sanz? (serial telewizyjny) jako Penélope Cruz
2016 Królowa Hiszpanii jako Macarena Granada
2016 The Brothers Grimsby jako Rhonda George
2016 Zoolander 2 jako Valentina Valencia
2015 Mama jako Magda
2013-2014 Sesame Street (serial telewizyjny)
2014 Nature Is Speaking (krótki serial telewizyjny) jako Water
– Water (2014) … Water (angielska wersja, głos)
2014 L’Agent by Agent Provocateur (któtkie video) jako Woman Driving Cadillac
2013 The Counsellor jako Laura
2013 I’m So Excited! jako Jessica
2012 Miguel Bosé: Decirnos Adiós (krótkie video)
2012 Twice Born jako Gemma
2012 To Rome with Love jako Anna
2011 Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides jako Angelica
2010 Sex and the City 2 jako Carmen Garcia Carrion
2009 Nine jako Carla
2009 G-Force (głos)
2009 Broken Embraces jako Lena
2009 The Cannibalistic Councillor jako Pina
2008 A Matador’s Mistress jako Lupe Sino
2008 Vicky Cristina Barcelona jako Maria Elena
2008/I Elegy jako Consuela Castillo
2007 Eduardo Cruz: Cosas que contar (krótkie video)
2007 Vanity Fair: Killers Kill, Dead Men Die
2007 The Good Night jako Anna / Melodia
2006/I Volver jako Raimunda
2006 SexiPistols jako Maria Alvarez
2005 Chromophobia jako Gloria
2005 Sahara jako Eva Rojas
2004 Head in the Clouds jako Mia
2004 Noel jako Nina Vasquez
2004 Don’t Move jako Italia
2003 Gothika jako Chloe Sava
2003 Fanfan jako Adeline La Franchise
2003 Masked and Anonymous jako Pagan Lace
2002 Waking Up in Reno jako Brenda – hiszpanka
2001 Vanilla Sky jako Sofia Serrano
2001 No News from God jako Carmen Ramos
2001 Captain Corelli’s Mandolin jako Pelagia
2001 Blow jako Mirtha Jung
2000 All the Pretty Horses jako Alejandra Villarreal
2000 Woman on Top jako Isabella Oliveira
1999 Volavérunt jako Pepita Tudó
1999 All About My Mother jako Hermana Rosa
1998 The Hi-Lo Country jako Josepha O’Neil
1998 Dziewczyna marzeń jako Macarena Granada
1998 Talk of Angels jako Pilar
1998 Twice Upon a Yesterday jako Louise
1998 Don Juan jako Mathurine
1997 Open Your Eyes jako Sofía
1997 Live Flesh jako Isabel Plaza Caballero
1997 A Corner of Paradise jako Doña Helena
1996 Love Can Seriously Damage Your Health jako Diana Balaguer joven
1996 Not Love, Just Frenzy jako Laura
1996 La Celestina jako Melibea
1996 Brujas jako Patricia
1995 The Butterfly Effect jako Party Guest
1995 Entre rojas jako Lucía
1994 Nacho Cano: El patio (krótkie video)
1994 Todo es mentira jako Lucía
1994 Alegre ma non troppo jako Salomé
1993 Per amore, solo per amore jako Mary
1993 The Rebel jako Enza
1993 The Greek Labyrinth jako Elisa
1992 Mecano – Los vídeos (Video)
video – ‘La fuerza del destino’
1992 Framed jako Lola Del Moreno (mini serial telewizyjny)
– Odcinek #1.4 (1992)
– Odcinek #1.3 (1992)
– Odcinek #1.1 (1992)
1992 Belle Epoque jako Luz
1992 Jamón, Jamón jako Silvia
1991 Softly from Paris jako Daphné / Javotte / Juliette (serial telewizyjny)
– Elle et lui (1991) … Daphné / Javotte / Juliette
1990 Los mundos de Yupi (serial telewizyjny)

Zdjęcia i tapety z Penelope Cruz

Ocena
[Suma: 0 Średnia ocena: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *